Je kent het vast wel…
Je loopt langs een rozenstruik, snuift de heerlijke geur op en bent direct in de tuin van je oma.
Want die hield zo enorm van rozen.
Geuren doen iets met ons.
Eigenlijk zo veel meer dan we kunnen denken…
Elke dag worden we ‘blootgesteld’ aan heel veel geuren om ons heen
Een geur heeft enorm snel effect in ons systeem: zenuwen in ons reuksysteem maken verbinding met de grote hersenen, zodat we de geur kunnen herkennen. Maar ook maken ze verbinding met het limbisch systeem, wat weer verbonden is met ons emotie-centrum en herinneringen of emoties oproept. En op hetzelfde moment brengen neurotransmitters signalen over in heel ons lichaam hoe we fysiek op de geurmoleculen moeten reageren. Dit alles gaat supersnel en volledig onbewust.
Pas de allerlaatste stapjes in dit proces ervaren we bewust, zoals bijvoorbeeld “oh, dit is pepermunt” als je de geur kunt koppelen aan iets wat je eerder geroken en benoemd hebt, “hmmm… die after eights bij oma”, met de bijbehorende herinnering die wordt opgeroepen en ” oeh, ik wordt er alerter van!” als je ervaartt wat de geurmoleculen fysiek te weeg brengen.
De meeste geuren die we gedurende de dag tegen komen, leiden gelukkig niet tot dit soort bewuste resultaten. We zouden helemaal gek worden, denk ik zo.
Maar het mooie is dat je de kracht van geur dus wel heel bewust kunt inzetten.
Bijvoorbeeld om emoties te reguleren of om mentaal iets te bereiken.
En daar zijn essentiële oliën geweldig voor!
Maar hoe werkt dat nou, een olie en de geur ervan?
Eén druppel olie bevat enorm veel verschillende chemische verbindingen (dwz scheikundige verbindingen, moleculen en atomen en dat soort zaken. Niet te verwarren met synthetische stoffen, daarover later meer). En elk van die verbindingen (minuscule bestandsdeeltjes van een olie) heeft haar eigen werking. Dat wil dus zeggen dat elke druppel olie meerdere dingen kan bewerkstelligen in onze lichaam en geest.
Zo kan de ene persoon van het ruiken van pepermuntolie heel gefocust en opgepept worden, terwijl het bij de ander juist rust in het hoofd brengt. Zo kan wild orange olie heel opbeurend zijn, maar ook helpen bij het doorslapen. Dat heeft allemaal te maken met de complexe chemische samenstelling van een olie.
Daarnaast… Omdat een olie meerdere bestandsdelen heeft, kan het zijn dat twee totaal verschillende essentiële oliën voor een deel dezelfde werking hebben. Denk bij voorbeeld aan het stofje limoneen, wat een opbeurende werking heeft. Dit is bijvoorbeeld te vinden in citroen, maar ook in zwarte peper, en spearmint. Door dit gezamenlijke ingrediënt hebben deze zo op het oog totaal verschillende oliën, dus min of meer dezelfde werking (Min of meer, immers, de percentages van dit ingrediënt kunnen wel verschillend zijn).
Oké, voor we halve scheikundigen worden (hoewel ik dit steeds interessanter ga vinden 😉 ). Aromatherapie is niet voor niets een complete studie op zich.
Ik hoop echter dat bovenstaande voorbeelden je een klein beetje meer inzicht hebben gegeven in hoe essentiële oliën bij ons mensen werken.
Terug naar geur. En waarom kwaliteit zo belangrijk is
Met geur kun je dus stemming beïnvloeden, emoties verzachten, en zelfs ondersteuning bieden bij fysieke ongemakken (al is dan topisch of intern vaak effectiever). Werken met geur kan je doen door bijvoorbeeld te ruiken aan het flesje, door een druppel in je handen te doen en via een kommetje rond je neus en mond in te ademen, maar ook middels een diffuser. Hoe dan ook, je inhaleert met geur altijd de moleculen die zorgen voor geur en effect in je lichaam…
Stel je nou eens voor… je hebt een fijne lavendelolie gekocht bij de drogist, en doet deze in de diffuser.
Heb je je wel eens gerealiseerd dat veel (goedkopere) oliën synthetisch gemaakt zijn? Nagemaakt dus op basis van de geur. Zodat ze hetzelfde ruiken, maar de bestandsdelen die in de zuivere olie aanwezig zijn, die zitten hier niet in (of niet volledig).
Je gebruikt deze olie in de diffuser, want ja, die heerlijke ontspannende geuren…
Deze moleculen komen via je reukzenuwen (ja, ze ruiken ‘lekker’ die oliën en je hersenen zeggen waarschijnlijk ook nog wel ‘hé, dat is lavendel’), en via het limbisch systeem worden zoals gezegd allerlei neurotransmitters aan het werk gezet.
Maar… je lichaam herkent deze moleculen niet (ze zijn immers niet natuurlijk), moet gaan uitzoeken wat het is, en gaat in de beschermende modus. Er kunnen daardoor diverse verstoringen in je lichaam ontstaan, bijvoorbeeld in je hormoonsysteem en je immuunsysteem. Je beschermingsmodus wil dat uiteraard zo veel als mogelijk voorkomen, en deze stoffen zo ver mogelijk bij de vitale organen vandaan houden. Daarom kapselt ons lichaam de moleculen in in vet, zodat we dat weer als afvalstof uit ons lichaam kunnen verwijderen. Hard werken dus!
Kortom, synthetische geurstoffen kunnen flink schade toebrengen aan onze lichaamssystemen omdat ze simpelweg niet herkend worden en dus als schadelijk gezien worden.
En dan heb ik het nu over oliën die je inademt, maar denk ook eens aan alle schoonmaakmiddelen, douche en badproducten en parfums die je via de huid opneemt, en aan geurkaarsen en geurverstuivers… Allemaal producten waar (meestal) synthetische geurstoffen in verwerkt zijn, die onze lichaamsprocessen en systemen verstoren.
Ik hoef het niet verder uit te leggen, toch? Je snapt mijn punt vast en zeker. Wees je bewust van je keuzes!
Daarom noem ik het ook hier weer… het belang van pure, zuivere geurstoffen.
Met zuivere essentiële oliën, gewonnen uit de natuur, hoeft ons lichaam dit proces niet door. Immers, ons lichaam herkent deze natuurlijke plantaardige stoffen en kan er precies mee doen wat nodig is. Namelijk ondersteuning bieden aan balans in heel het lichaam.
En dat is wat je wilt toch?
Maak je eigen bewuste keuzes! Check dit blog voor tips over zuivere olie.
Dat is exact de reden dat ik tegenwoordig geen andere oliën meer gebruik dan dõTERRA essentiële oliën. Omdat deze uit en te na getest worden op kwaliteit, zuiverheid en constantheid van de samenstelling. Veel uitgebreider dan de standaardtestjes.
En dus ben ik blij met alle nieuwe producten die dõTERRA steeds toevoegt, en neem ik het voor lief dat een olie er af en toe gewoon even niet is (omdat de oogst tegenvalt, of de vraag opeens hoger is dan de aanvoer van natuurlijke producten, of welke reden dan ook zorgt voor deze geweldig hoge puur natuurlijke kwaliteit) .
Voor nu… geniet vooral ook van al die geuren in de natuur! Want juist nu gaat alles weer bloeien…
En als je wilt ervaren hoe puur de oliën van dõTERRA zijn, neem dan even contact met me op en ik zorg dat je een sample krijgt! Dan praten we daarna rustig verder…